Blog

Cei trei stâlpi ai stimei de sine

Stima de sine globală poate fi înțeleasă ca un cumul a altor trei dimensiuni importante reprezentate de iubirea de sine, concepția despre sine și încrederea în sine.

Iubirea de sine

Iubirea de sine poate fi considerată cea mai importantă componentă a stimei de sine, ea reprezentând baza unei stări generale de bine, a unei funcționări optime a relațiilor și a fericirii din viața ta, întrucât atunci când trăiești în armonie și iubire cu tine, ești în armonie cu întreaga lume, pot simți iubire pentru tot ce este în jurul tău.

Stima de sine globală, cea despre care am vorbit la început, este desemnată și înțeleasă, mai degrabă, ca o autoevaluare, ca modul în care te percepi pe tine însuți.

Iubirea de sine este însă mult mai mult, ea implicând iubirea și acceptarea necondiționată a propriei ființe, în pofida defectelor sau eșecurilor experimentate.

Esența acestui sentiment constă, pur și simplu, în convingerea ta fermă de faptul că ești valoroasă și demnă de a fi fericită.

În psihologie, și nu doar, este susținută ideea conform căreia cantitatea de iubire de sine pe care o persoană o posedă este direct proporțională cu dragostea pe care aceasta a primit-o de la părinți în timpul copilăriei. Cu cât aceștia au fost mai iubitori și mai toleranți, cu atât persoana va manifesta aceeași acceptare și iubire necondiționată, percepându-se demnă de iubire și respect, ascultându-și nevoile și urmându-și aspirațiile. Personal, cred din tot sufletul acest lucru. Atât prin prisma propriei copilăriei, cât și a experienței acumulate în calitate de observator. Până acum, nu am întâlnit nici măcar o persoană nefericită cu o copilărie fericită. Fiecare persoană cu probleme relaționale, stimă de sine deficitară și o iubire de sine scăzută a avut, mai devreme sau mai târziu, o poveste de spus. O poveste din care oricine ar fi tras concluzia că în acel adult se ascunde un copil care nu s-a simțit iubit de părinții lui. Este asta o coincindență? Eu nu cred. Toate cărțile de psihologie, toate cercetările, toate experiențele directe și observarea celor din jurul nostru cred că ar trebui să ne motiveze să îi acordăm copilăriei importanța cuvenită, să îi oferim copilului interior iubirea pe care poate că nu a primit-o și, nu în ultimul rând, să fim mult mai atenți la nevoile propriilor copii.  

Beneficiile iubirii de sine asupra sănătății noastre au fost susținute de mai multe cercetări experimentale, rezultatele lor ilustrând chiar faptul că sentimentele de iubire pe care o persoană le are pentru ea însăși sunt mult mai importante pentru starea de sănătate și fericire decât sentimentele de dragoste primite de la ceilalți, din exterior.

Concepție despre sine

Concepția despre sine reprezintă a două componentă a stimei de sine și este, dintr-un anumit punct de vedere, strâns legată de ceea ce am discutat în partea de început.

Simplu spus, concepția despre sine se referă la modul în care te percepi și îți estimezi propria valoare.

Această valoare pe care tu însuți ți-o atribui poate să fie atât pozitivă, cât și negativă aceasta nefiind, în mod neapărat, în concordanță cu realitatea.

De exemplu, o persoană cu un sentiment ridicat al propriei valori, care are o părere bună despre ea, va crede cu tărie în propriile forțe, va avea curajul să încerce lucruri noi, fiind convinsă de faptul că va reuși și că lumea este oricum mai bogată având-o pe ea.

La polul opus, o persoană se poate percepe ca fiind lipsită de valoare, își poate subevalua și subestima calitățile, chiar dacă acestea, în realitate, le-ar depăși cu mult pe cele ale persoanei din primul exemplu.

Încrederea în sine

Încrederea în sine reprezintă a treia componentă a stimei de sine și se referă la capacitatea unei persoane de a se putea încrede în ea însăși.

Renumita terapeută familială Virginia Satir denumește încrederea în sine ca pe un cumul de emoții și impresii pe care o persoană le poate avea despre ea însăși, calitatea și felul acestora fiind cele care vor decide modul în care persoana va reacționa și va face față aversiunilor fundamentale ale vieții.

A avea încredere în propria persoană înseamnă a te încrede în propriile forțe, în capacitatea de a te descurca și a face față oricărei situații.

Această încredere poate desemna, de altfel, curajul de a acționa fără teama de eșec sau fără teama că vei fi judecată de ceilalți, indiferent că este vorba de un aspect important sau de lucruri mărunte.

Citește în continuare Legătura dintre stima de sine scăzută și situațiile conflictuale în cuplu

You may also like...