Blog

Legătura dintre stima de sine scăzută și situațiile conflictuale în cuplu

Iubirea de sine este reprezintă o componentă esențială nu doar pentru stima globală de sine, dar și pentru fericirea în cuplu. Doar atunci când te iubești pe tine însuți suficient de mult, poți consolida o relație armonioasă și plină de iubire cu cineva din exteriorul tău.

  • Dacă tu nu te poți accepta așa cum ești, dacă tu nu poți avea o părere bună despre tine, dacă tu nu poți petrece timp de calitate cu tine, cum ar putea să o facă partenerul tău?
  • Cum ai putea avea așteptarea să primești de la altcineva, ceea ce tu nu îți poți oferi?

În psihologie este susținută ideea conform căreia cele mai nemulțumite femei în relația de cuplu sunt cele care au un sentiment scăzut al valorii de sine, aceștea manifestând o nevoie permanentă de afecțiune. Prin această nevoie, ele încearcă (în mod inconștient) să umple un profund sentiment de gol interior.

 Această încercare conduce, din păcate, în cele mai multe cazuri, la dezvoltarea unei dependențe emoționale față de partener, manifestată prin

– sufocarea acestuia,

– crize nejustificate de gelozie

– frică de abandon

– lipsa activităților solitare

– sacrificii de dragul relației

Atunci când stima ta de sine este una scăzută, crezi că fericirea ta depinde de prezența partenerului, întrucât aștepți din partea lui tot ceea ce tu nu îți poți oferi.

Tocmai de aceea, gândul că acesta te-ar putea părăsi pentru cineva mai bun te îngrozește. Iar astfel de gânduri își fac prezența destul de des, întrucât de vreme ce ai o stimă scăzută și o părere mai puțin frumoasă despre tine însuți, fiind de părere că nu ești suficient de bună și că „ceva îți lipsește”, este „normal“ să îți fie teamă că va găsi altă femeie superioară ție. Iar asta se întâmplă fix din cauza sentimentului că nu ești destul de valoroasă. Neavând o părere extraordinară despre tine, este ușor să crezi că oricine altcineva este mai bună, mai frumoasă, mai atrăgătoare, mai deșteaptă și mai iubitoare decât tine.

În aceste condiții, posibilitatea ca partenerul tău să găsească pe altcineva „mai bun”, așa cum te temi atât de mult, este destul de mare, întrucât frica excesivă de abandon și sentimentul inferiorității te fac să recurgi la un comportament excesiv de temător și manipulativ.

Cu timpul, acest comportament va epuiza și va îndeparta bărbatul cu care te afli într-o relație.

Știu. Gândul că ar putea pleca te macină încontinuu, întrucât puțina stimă de sine pe care o ai, ar pleca și ea o dată cu el. Atunci ți-ai putea spune: „am avut dreptate. Nu sunt suficient de bună. Am știut eu că va pleca. Ce motive ar fi avut să rămână? Ce mă fac fără el? Dacă nu mai întâlnesc pe altcineva?“

Astfel, toate aceste frici și trăiri emoționale puternice te „forțează“ să încerci să controlezi circumstanțele, dar din cauza faptului că nu ești conștientă de problema adevărată (propria stimă de sine scăzută), ajungi, într-un final, să îl controlezi pe el.

Depui eforturi uriașa pentru a te asigura că posibilitatea de a găsi pe altcineva este una cât mai mică și că nu va pleca.

Încerci însă să rezolvi o problemă „falsă“, chiar inexistentă. Șansele de reușită nu ar avea cum să fie foarte mari de vreme ce cauți ceva acolo unde nu este.

Am să explic ce vreau să spun cu asta. Dacă ai avea o stimă de sine destul de ridicată, tu ai fi cea care NU ți-ai mai dori să rămână acolo, să facă parte din viața ta, de vreme ce ai avea sentimentul că nu este satisfăcăt în relația cu tine, că nu îi ești suficientă.

O femeie care își cunoaște calitățile, se încredere în ea și se vede minunată, NU va accepta în viața ei un bărbat care nu o poate vedea la fel cum se vede ea.

Înțelegi acum de ce spuneam că încerci să rezolvi o „problemă falsă“? Problema nu este EL, sau faptul că ar putea pleca, ci, mai degrabă, stima ta de sine scăzută.

Lupta nu este cu El, ci cu TINE!

Comportament tău manipulativ nu va rezolva problema. Ba din contră, acesta erodează relația, conducând chiar la distrugerea ei, întrucât te asemeni mai mult unui detectiv, decât unei femei care iubește și se iubește.

Astfel, șansele ca într-o zi partenerul să decidă să plece sunt destul de mari, însă NU din cauza faptului că nu ai fi fost suficient de bună sau frumoasă așa cum ai crezut, ci din cauza că tu însuți nu ai reușit să te convingi pe tine că ești astfel. Va pleca din cauza discuțiilor interminabile, a crizelor de gelozie, a posesivității și a lipsei spațiului în care ar fi putut să te iubească și aprecieze.

De foarte multe ori, din cauza neîncrederii, comunicarea cu partenerii care prezintă o stimă de sine scăzută se dovedește a fi imposibilă. Tocmai de aceea, ultima posibilitate pe care o mai are celălalt este acea de a pune armele jos, de a renunța la luptă și pleca.

Dacă tu însuți nu te consideri demnă de a fi iubită și dacă tu însuți nu te convingi, mai întâi, de acest lucru, partenerul tău nu va avea nicio șansă să o facă. Oricât de multe dovezi ți-ar aduce în acest sens, nu vei putea să crezi în veridicitatea acestora, întrucât singura realitate pe care o cunoști și pe care o vei auzi ține de realitatea TA: aceea în care nu meriți iubire, nu ești demnă de respect și apreciere.

Tocmai de aceea, este extrem de important să înțelegi și recunoști importanța relației cu tine. Doar astfel îți poți asuma responsabilitatea propriei vieți și te poți îndrepta spre un alt drum față de cel pe care ai mers până acum.

Înțelegerea doar dpdv teoretic nu este și nu va fi niciodată suficientă. Este necesar și imperios să pui în practică, permanent, cât de mult poți. Dacă simți că nu reușești singură, nu ezita să apelezi la sprijinul unui terapeut. Eu cred însă cu tărie în faptul că înțelegerea, conștientizarea și dorința de a schimba ceva sunt cei mai importanți pași. După ce vei fi pregătită să îți asumi responsabilitatea, structurile tale vor fi pregătite de schimbare iar astfel, vor veni și instrumentele necesare, în funcție de nevoia și unicitatea ta: cărți, afirmații pozitive, un podcast, un prieten, sau un terapeut.

Eu îți doresc din toată inima extrem de multă baftă și am o încredere deplină că vei reuși. Altfel, nu aș investi timp și nu aș depune efort în tot ceea ce fac: Blog, YouTube, Instagram, Afirmații pozitive, Carte, etc. Fac toate acestea întrucât sunt sigură că ele pot ajuta, că cineva poate are nevoie fix de o idee, informație sau impuls pentru a-și schimba viața.

Mult succes! Vei reuși!

Citește și De ce îți dorești să păstrezi cu orice preț un bărbat în viața ta

You may also like...